Redukcja kobiet – Owoce w diecie kobiety na redukcji oraz błonnik i jego właściwości - Porządnie o modzie i wnętrzach - zdrowamiotla.pl

Redukcja kobiet – Owoce w diecie kobiety na redukcji oraz błonnik i jego właściwości

Z tego względu, że „ beton się kruszy a nie rozpuszcza” uważam że temat owoców na diecie redukcyjnej kobiet trzeba poruszyć. Niestety mamy rok 2019 a mitomani na przeróżnych forach kulturystycznych jak i Panie, które uczęszczają na grupowe zajęcia fitness w celu poprawienia sylwetki (zwiększacie tylko wydatek energetyczny i nic więcej – nijak ma się to do modelowania sylwetki ) dalej głoszą, że owoców na redukcji nie powinno się spożywać, bo przecież to sam cukier . Fakty są takie, że zarówno umiarkowana jak i wysoka konsumpcja owoców nie tylko nie zwiększa ryzyka otyłości a wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Zalety spożywania owoców :

– pozytywny wpływ na uczucie sytości

– zwiększenie gęstości odżywczej diety poprzez, uzupełnienie jej w witaminy, składniki mineralne

– korzystny wpływ na stan jelitowego mikrobiomu

– niska gęstość energetyczna i wysoka – odżywcza

– bardzo dobre źródło witaminy C, kwasu foliowego, prowitaminy A, flawonoidów i błonnika.

– ze względu na słodki smak mogą stanowić substytut słodyczy.

Także, każdej kobiecie polecam wrzucić owoce do swojej diety.

Błonnik. Czym jest błonnik ?

Błonnik to mieszanina różnych komponentów pochodzenia roślinnego, których wspólną cechą jest to, że nie są one rozkładane przez enzymy trawienne i nie zostają wchłonięte ze światła przewodu pokarmowego, a mimo to wpływają w sposób pożądany na funkcjonowanie naszego organizmu.

Błonnik, z tego względu, że nie jest trawiony ani wchłaniany nie jest kwalifikowany jako składnik odżywczy. Mimo to, wpływa on na kondycje przewodu pokarmowego i pośrednio całego organizmu, z jednej strony stymulując perystaltykę jelitową, z drugiej stanowiąc pożywkę dla rozwoju korzystnej mikrobioty.

Dodatkowo włókno pokarmowe pomaga również :

– zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów(zdolność do wiązania kancerogenów)

– zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia ( pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i gospodarkę insulinowo – glukozową)

– wypracować i utrzymać estetyczną sylwetkę (błonnik wypełnia żołądek, i pomaga zmniejszyć łaknienie, a dodatkowo obniża także poposiłkową glikemię)

Rodzaje błonnika i jego zapotrzebowanie :

– zapotrzebowanie na błonnik to około 25-50g

Istnieją różne rodzaje błonnika, które dzieli się na :

– rozpuszczalne w wodzie (pektyny występujące w owocach oraz gumy i śluzy, które są częstym dodatkiem do produktów żywnościowych)

– częściowo rozpuszczalne w wodzie ( hemicelulozy występujące w ziarnach zbóż i otrębach)

– nierozpuszczalne w wodzie (celuloza)

Zalecane jest dostarczanie włókna pokarmowego z różnych źródeł a zwłaszcza z owoców i warzyw.

Na dzisiaj to wszystko, mam nadzieje, że się podobało.

Autor: Jakub Hanulak – Trener Personalny

e-mail: [email protected]

tel. 536 720 580

Następny artykuł
;