Advertising
Skrobia oporna – czym jest i dlaczego jest ważna?
W dzisiejszych czasach na różnych profilach o tematyce fitness celebryci i pseudo-trenerzy odradzają węglowodany skrobiowe (znowu te ziemniaki) w okresach redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak czy takie myślenie jest zgodne z prawdą?
Krótka charakterystyka węglowodanów:
– Monosacharydy – m.in. glukoza, galaktoza, fruktoza
– Oligosacharydy – m.in. sacharoza, laktoza, malarza
– Polisacharydy – składające się z więcej niż 20 monosacharydów, w tym skrobia.
Czym zatem jest skrobia oporna?
Skrobia oporna (resistant starch) to typ skrobi oraz produkty jej rozkładu, które nie są trawione i przyswajane w jelicie cienkim przez organizm zdrowego człowieka. Nazwa pochodzi od jej oporności na działanie enzymów trawiennych i zalicza się ją do grupy nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Można wyróżnić cztery rodzaje skrobi opornej (RS):
– RS1- obecna w ścianach komórkowych całych lub częściowo zmielonych ziaren zbóż, nasion oraz roślin strączkowych.
– RS2 – Skrobia surowa, występuje w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach czy też soczewicy.
– RS3 – Skrobia retrogradowana, powstająca w czasie przetwarzania żywności, niektórych pokarmów w nią bogatych, m.in. ziemniaków, ryżu, płatków śniadaniowych, które gotuje się a następnie chłodzi. I to właśnie chłodzenie przekształca skrobie trawioną w skrobie oporną. Przykładowo w sushi występuje spora ilość skrobi opornej.
– RS4- Jest to sztuczna skrobia powstająca w wyniku modyfikacji chemicznej skrobi.
Jakie korzyści możemy czerpać ze spożywania skrobi opornej?
– polepszenie wrażliwości na insulinę
– niższy poziom cukru we krwi
– zmniejszenie apetytu
– wspomaganie pracy jelit
Nie bójcie się węglowodanów skrobiowych i nie słuchajcie porad pseudo-trenerów, szamanów oraz celebrytów, którzy na każdym kroku próbują wam wcisnąć „swoje” prawdy na temat odżywiania, suplementacji czy też treningu.
Autor: Jakub Hanulak – Trener Personalny
e-mail: [email protected]
tel. 536 720 580
Advertising