Advertising
Robienie wagi w MMA – Podstawowe błędy
Tym razem zajmiemy się dość częstym zjawiskiem, jakie można zaobserwować w sztukach walki, czyli nieumiejętnym „ścinaniem” wagi. Doskonałym przykładem była gala KSW43, gdzie dwóch zawodników nie zrobiło wagi, dodatkowo Roberto Soldic, któremu się udało tę wagę zrobić, stracił kilka razy przytomność, aby tylko zmieścić się w limicie.
Oczywiście tego typu robienie wagi w dużej mierze przyczyniło się do tego, że Roberto przegrał walkę tracąc mistrzowski pas federacji.
Ogólnie wiedza zawodników MMA na temat robienia wagi stoi na bardzo niskim poziomie, jednak najlepsi zawodnicy korzystają z usług dietetyków, dzięki czemu nie muszą się przejmować w zasadzie całym procesem utraty zbędnych kilogramów i mogą skupić się tylko na trenowaniu.
A więc jakie są podstawowe błędy ?
Zbyt drastyczne restrykcje kaloryczne
Okres przygotowawczy do walki trwa zazwyczaj od 12-16 tygodni. Czasami 10-12 treningów w tygodniu to ogromny wysiłek dla organizmu, który bez odpowiedniej podaży „paliwa” dobrej jakości zbyt długo nie pociągnie.
Brak podejścia indywidualnego
Analiza składu ciała, wyników badań, cech indywidualnych to czynniki, które trzeba brać pod uwagę przy ustalaniu planu żywieniowo-suplementacyjnego.
Stosowanie monotonnej diety kulturystycznej
Czyli typowe kurczak, ryż brokuł 5x dziennie.
Zły rozkład makroskładników w diecie
Zazwyczaj chodzi o niedobór węglowodanów oraz nadmiar spożywanego białka oraz zbyt niską podaż zdrowych tłuszczy w diecie.
Zbyt drastyczne „cięcie” węglowodanów z tygodnia na tydzień
Niska gęstość odżywcza diety
Zbyt wysoka gęstość energetyczna diety
Zbyt niska podaż błonnika
To tylko kilka błędów, które zawodnicy popełniają w okresach przygotowawczych do walki oraz przy „robieniu wagi”. Na najwyższym poziomie warto zadbać o każdy detal.
Autor: Jakub Hanulak – Trener Personalny
e-mail: [email protected]
tel. 536 720 580
Advertising