Advertising
Czym jest indeks sytości (IS)?
Czym jest indeks sytości (IS)? I dlaczego może on ułatwić nam życie w okresach redukcji tkanki tłuszczowej?
Indeks sytości jest to określenie, mówiące nam o tym na jak długo dany produkt żywieniowy potrafi zaspokoić głód. Czyli logicznie myśląc, im wyższy IS danego produktu, tym lepszy on będzie na diecie z deficytem kalorycznym.
Skąd wziął się indeks sytości?
Zostało przeprowadzone badanie, w którym naukowcy porównali 38 produktów żywieniowych w aspekcie zaspokajania głodu w stosunku do białego chleba, którego IS określono na poziomie 100%.
Osoby uczestniczące w badaniu dotyczącym IS zjadały porcję produktów, które dostarczały 240 kcal i w ciągu 2h od spożycia danego produktu oceniały swój poziom głodu.
Wyniki były następujące: ☆ZIEMNIAKI otrzymały indeks sytości na poziomie 323% co oznacza, że ponad 3x bardziej zaspokajają nasz głód, niż biały chleb, który w badaniu miał wartość referencyjną 100%.
Produkty, które otrzymały najgorszy wynik w badaniu to: batoniki, ciastka, lody itp.
Wnioski?
Jak widać jest wiele innych kwestii, którymi warto się zainteresować przy doborze produktów na okres redukcji tkanki tłuszczowej, aby sobie ją najzwyczajniej w świecie ułatwić.
Indeks sytości, czy też skrobia oporna to czynniki, które nam mogą bardzo pomóc, jeśli chodzi o utratę zbędnych kilogramów. Ponownie hejtowane przez pseudo-znawców ziemniaki, okazują się jednym z najlepszych produktów żywnościowych.
Autor: Jakub Hanulak – Trener Personalny
e-mail: [email protected]
tel. 536 720 580
Advertising