Advertising
Kiwi – Prawdziwy super-food ! Najbardziej niedoceniany owoc na świecie?
Czy kiwi jest najbardziej niedocenianym owocem? Okazuję się, że ilość spożywanych kiwi jest dużo mniejsza niż owoców takich jak banan czy pomarańcza. Dlaczego warto wrzucić ten owoc do naszego jadłospisu ?
Co takiego ma w sobie kiwi, że powinniśmy się zastanowić nad zwiększeniem konsumpcji tego owocu?
– 100g kiwi to tylko 60kcal.
– 100g kiwi zawiera ok. 93mg witaminy C i uzupełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Warto dodać, że ta ilość Witaminy C w kiwi jest dużo większa niż w cytrynie.
– Ilość Witaminy E jest podobna do awokado.
– Ilość potasu(312mg) jest porównywalna do ilości zawartej w bananie.
– Zawartość błonnika reguluje gospodarkę węglowodanową.
– Dzięki zawartości specyficznego enzymu aktynidyny ułatwia trawienie białka, jest także owocem low-FODMAP, idealnym dla osób cierpiących na zaburzenia ze strony układu pokarmowego.
– 3 kiwi dziennie w badaniu w którym brało udział 118 uczestników z nadciśnieniem, po 8 tygodniach dało lepsze efekty w kontekście obniżenia ciśnienia niż jabłko.
– kiwi wspomaga także wchłanianie żelaza (ze względu na wysoką zawartość witaminy C).
– spożycie kiwi przed snem wpływa pozytywnie na poprawę jakości snu.
– oczywiście najwięcej efektów spożycia kiwi osiągniemy jedząc je ze skórką jednak nie jest to warunkiem koniecznym.
– jest tanie oraz ogólnodostępne, nie musimy szukać tego owocu w sklepach bio-eko-super-free-gluten itd.
Jak widać, korzyści ze spożywania kiwi jest naprawdę sporo. Polecam wrzucić do swojego jadłospisu 1-2 sztuki dziennie, najlepiej jako przekąskę po kolacji.
Mam nadzieję, że się podobało.
Autor: Jakub Hanulak – Trener Personalny
e-mail: [email protected]
tel. 536 720 580
Advertising